#5 – Zwift

Zoals eerder al eens besproken is de tijds-periode van de Cape Epic (halverwege Maart aan het einde van de winter) misschien wel de grootste uitdaging voor de Europese rijders. Een week met veel regen en kou kan dan gewoon voor iedereen een probleem worden voor een optimale voorbereiding.

Gewoon door trainen is namelijk ook niet altijd een optie ivm ziek worden en al helemaal niet als de wegen langere tijd met sneeuw bedekt of besmeurd zijn. Daarom was ik dit jaar ook wat meer gefocust met Zwift bezig. Voor de niet-kenners: Zwift is een computerspelletje waarin je kunt fietsen met andere mensen via het internet. Het verschil met andere spelletjes is echter dat je je personage niet via een controller of het toetsenbord bestuurd, maar met behulp van een fiets die op de rollen staat (soort hometrainer). Als jij fietst op de hometrainer, fietst je personage ook in de virtuele wereld. Waarom? Kun je dan vragen. Nou, fietsen op een hometrainer is oersaai! (Getuige de vele ongebruikte hometrainers op de zolder bij veel mensen) Maar door er een spelletje van te maken maakt het de hele training een stuk levendiger. Waar ik andere jaren met pijn en moeite een uurtje op de rollen kon blijven zitten (geholpen door tv-series of filmpjes van wielerwedstrijden te bekijken) heb ik afgelopen winter zelfs een keer 2 uur en 40 minuten binnen gefietst zonder me te vervelen! Daarbij weten de mensen van Zwift er ook nog genoeg spel-functies in te bouwen die ervoor zorgen dat je ook snel weer op de fiets WILT stappen. Zo stijg je continu naar hogere levels en krijg je daarbij beter materiaal of andere routes. En je kunt zelfs online wedstrijden rijden tegen mensen over de hele wereld!

Op die manier heb ik zelfs een paar keer met mijn epic-teamgenootje kunnen trainen en hebben we zelfs samen al wat hoogtemetertjes kunnen maken in de online Zwift wereld geweest. Misschien wel meer dan in de reële wereld?

In ieder geval heb ik dit jaar zo’n 500 virtuele kilometers kunnen maken en dat is bijna een 20% van alle kilometers dit jaar (tot nu toe ;) ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *