Category Archives: Featured

Finishers!

We hebben het gehaald!

Na 8 dagen fietsen kwamen we als finishers over de lijn! En daarbij wisten we er de laatste dag ook nog eens een hele mooie top 100 uitslag uit te persen :D.

Na etappe 3 werd het allemaal wat spannender dan gepland, toen ik met buikpijn ging slapen en de dag erop voor etappe 4 maar heel weinig honger had. Etappe 4 ging nog wel prima, maar dat was dan ook op de reserves van de dag ervoor en die avond kreeg ik maar amper mijn eten naar binnen. Etappe 5 werd dan ook een overlevingsronde.. zo min mogelijk energie verspillen op de lange etappe naar Stellenbosch en hopen snel weer beter te zijn. Dat lukte ook aardig en de voorlaatste etappe kon het tempo iets verhoogd worden, waarna we de laatste dag de gaskraan nog een laatste keer helemaal open konden gooien!
Helaas is het me niet meer gelukt om de website tijdens de wedstrijd actueel te houden, maar daarvoor ga ik wel in de komende weken de dagverslagen nog erop zetten (zodra ze klaar zijn).

Tevens zullen er ook wat berichten opkomen in aanloop naar de Transalp 2019 die in Juli verreden gaat worden!

Etappe 3: Dagje vrij

Na een zware finale gisteren besloten we vandaag eerst maar eens even de beentjes te testen op de eerste klim.
Bij goed gevoel: Koers! Bij slecht gevoel: Toer!
Het werd helaas dat laatste en dus lieten we de grote groep wegrijden en concentreerden we ons op het zo goed mogelijk de dag door te komen en zo min mogelijk energie te verspillen.
Het grote voordeel is dat je bij zo’n rit dan ook heerlijk van de omgeving kunt genieten en een stuk lekkerder door de trails kunt “flowen”. De omgeving was vandaag weer eens prachtig met als hoogte en hoogste punt de groenland-pass (of heet hij anders? Het was in ieder geval iets met groen).
Het weer was als de laatste dagen nog steeds grauw en boven op de berg was het zelfs koud en mistig. Bovenop konden we gelukkig onze windjacks aantrekken om nog enigszins goed warm te blijven (want het was op de afdaling in de regen gewoon koud als in de Alpen!)
De tweede helft van de dag was meer zoals de afgelopen dagen, dwz trails trails en nog eens trails! Echt heerlijk om zo door het land te cruisen! Na hele dikke 6 uurtjes fietsen kwamen we dan toch wel vermoeid, maar niet kapot gestreden over de finish-lijn. Hopelijk kunnen we nu net wat beter herstellen als gisteren en voor de tijdrit morgen weer de race-benen onderzetten.
De route is in ieder geval weer een waar trail-paradijs!

Zo deze keer is het een echt kort bericht geworden :D. Later misschien weer meer! Tot dan hieronder de bijbehorende vlog van vandaag:

Etappe 2: Ff Wennen

Een korte etappe met niet al teveel hoogtemeters.. prima om die eerste snelle etappe te verwerken. Tenminste dat was de gedachte vooraf. Maar al gauw werd duidelijk dat het een iets andere dag zou worden.

We mochten na de super etappe van gisteren weer in vak A starten en ik was benieuwd of weer het hele peleton zo snel zou starten als gisteren. En mijn vermoeden werd al snel bevestigd. Meerdere teams lieten al veel sneller dan gisteren het peleton lopen en vielen terug op hun eigen ritme. Dus in plaats van ziels alleen achter een groot peleton te rijden, waren we nu in het gezelschap van allemaal andere kleine teams. Mijn benen vertelden mij al heel snel dat ze vandaag niet van plan waren om de prestatie van gisteren te evenaren en ik moest dan ook bij Cyril aangeven dat we moesten temporiseren en niet teveel moeten jagen op die andere teams op de nog vlakkere stukken. Hij voelde zich blijkbaar prima en werkte goed voorop om het tempo constant te houden (Lees: mij uit de wind te houden). Na de eerste kilometers kwam ik weer een beetje in “schwung” en we werkten de middelste kilometers goed samen. Er werden ons alweer ontzettend veel en ruige single-tracks voorgeschoteld die ons hevig slingerend over de privĂ©-terreinen van de boeren loodsten.

Op de single tracks begon ik me steeds beter te voelen en merkte ik dat Cyril net als gisteren weer wat tempo moest inboeten. Halverwege de lange klim die de finale in zou luiden, meldde hij dan ook dat hij op de limiet reed en vanaf toen ging de tactiek dan ook in een paar kilometers van groepjes inhalen naar goed over de finish komen. Niks vervelender om aan de vooravond van 1 van de zwaarste etappes helemaal kapot over de lijn te komen, dus werd het tempo verlaagd en geprobeerd om zo goed mogelijk die laatste steile klimmetjes over te komen. Cyril had het duidelijk zwaar en ik merkte dat ik ook geen hoge wattage meer kon trappen, maar in verhouding met Cyril zat ik er nog goed bij en zo konden we het tijdsverlies nog beperkt houden.

Eerlijk gezegd schrok ik wel van de uitslag (133e algemeen), want we hebben de hele dag met teams gestreden die we gisteren ook zagen. Maar een kleine blik op de resultaten geeft al aan dat de tijdsverschillen tussen de 90e en 150e plek behoorlijk klein zijn. Oftewel: Geen paniek! Hier komen we wel uit.

Nu eerst eens die etappe van morgen goed doorstaan en dan hebben we een relatief rustdagje met een tweede tijdrit van “maar” 40km!

Etappe 1! De eerste echte

Vandaag maar een heel kort bericht van de langste etappe (moet slapen!)

We mochten in startvak A starten samen met de nodige grootheden, maar zonder elite mannen en vrouwen. De mannen waren al weg en de vrouwen zouden 5min achter ons starten.

Direct vanaf de start werd het tempo ontzettend hoog gevoerd. Ik kon met pijn en moeite volgen en Cyril had het nog lastiger op de eerste asfalt-stukken, dus we besloten al snel te temporiseren en ons eigen tempo te rijden. We zouden die dag nog 100km de tijd hebben om nog wat gasten in te halen, dus zo reden we na 10 minuten moederziel alleen achter een stuk achter het peleton van vak A. We waren achteraf gezien er heel rustig over en voor na een kwartiertje zagen we dan ook al de eerste teams terugvallen. Voor ons is dat natuurlijk een stuk motiverender en zo pakten we steeds meer teams terug. Ook al lieten we het snel lopen, het tempo was echt hoog! Ik zag waardes op mijn Garmin die eigenlijk meer bij een korte XC wedstrijd horen en die eerste 30km waren voor mij dan ook echt op het randje. Cyril reed hier een stuk relaxter rond en begon zelfs wat grapjes en filmpjes te maken met zijn Gopro camera, terwijl ik een beetje nors reageerde om aan te geven dat het nog lang was! Het parcours vandaag was weer van de buitencategorie qua trails en toen we op een mooie slinger trail zaten kwam de helikopter bij ons in de buurt hangen.. oftewel: De dames zijn onderweg! Een korte blik naar achter en ik zag dat Anna van der Breggen het lastig had om Annika Langvad bij te houden, maar ze kwamen wel rap dichterbij. Voor ons was het gewoon ons eigen ritme houden en de kilometers begonnen langzaam te tellen. Na ongeveer twee derde van de wedstrijd werd het achter me rustiger en Cyril gaf ook geen aanstalten meer om de kop over te nemen. Zelfs op een steiler klimmetje liet hij een klein gaatje vallen. Ik zat ook op mijn limiet te rijden, maar ik wilde niet horen dat hij dat ook zat.. stel je voor we besluiten om rustiger te gaan rijden.. dat zou op zo’n moment terwijl je aan het afzien bent zorgen voor een complete inzinking :D haha. Maw. Niks zeggen en doortrappen! Na ruim 90km doken we dan ook weer terug richting de kust om via prachtige slingerende single trails en al ploeterend nog een laatste klimmetje over te rijden aan in Hermanus en rolden we als 59e in onze categorie en 89e in totaal over de finish! nog niet eens zo slecht vonden wij :D. Zie de video’s hier onder voor onze reacties na afloop:

Filmpje 1: KLiK

Filmpje 2: KLIK